Skärmtid, hur mycket är ok?

Det talas mycket om skärmtid och då främst på hur mycket barnen sitter framför sina skärmar som tv, ipad, dator och mobiltelefon.  Vi talar väldigt sällan om hur ofta vi själva, vi vuxna, sitter framför våra skärmar. Främsta problemet är förmodligen att vi sitter och blippar på våra mobiltelefoner.

Jag tycker så här; Det handlar om vad barnen gör på tiden då de inte sitter framför dator eller tv. Är de aktiva och väger upp med annat på den övriga tiden så tycker jag att man kan skippa att sätta en viss skärmtid på barnen. Jag tror att det bara skapar konflikter, det måste ju bli väldigt inrutad vardag med massa passtider på vad barnen får göra. Ofta så kan det ju bli många timmar någon dag och kanske en stund dagen efter. Har barnet ett relativt sunt skärmtittande så tycker jag inte att man ska krångla till det med massa skärmtider.

Har man däremot en tonåring som sitter upp halva nätterna och spelar nätpoker eller onlinespel eller vad det nu kan vara, ja, då behöver man ju såklart gå in och styra upp situationen som förälder. Eller om man har ett yngre barn som endast vill titta på tv eller spela spel på plattan så måste man ju såklart också styra upp det. Med tonåringen så kan man ju lösa det med att sätta regler och tider. Men med den yngre så tror jag att det är bättre att leda in barnet på andra alternativ. Kanske att man låter barnet får gå på någon aktivitet några gånger i veckan. Eller att man själv hittar på något med barnet som badhus eller utelek. Jag tror att det är en enklare väg att gå i den åldern än att sätta massa tider.

Sedan så kan det ju vara bra att se över sina egna vanor, för barnen gör oftast som sina föräldrar. Sitter du alltid framför datorn eller din smartphone så signalerar man ju till barnet att det är ok. Det blir också väldigt svårt att argumentera till sina barn om minskad skärmtid när man inte följer sina egna exempel. Sedan så kan man ju skippa dåliga förklaringar som exempelvis klassikern ”du får fyrkantiga ögon om du sitter för länge framför tv:n”, då är det bättre att fokusera på att kroppen inte mår bra om den får sitta stilla för länge och att det behövs lite fysisk ansträngning för det.

Att strecktitta på en serie över en helg är inte farligt på något vis så länge det inte ser ut så varje helg. För det är ju det som det handlar om, balansen att man också gör andra saker och att inte hela ens liv handlar om att hänga framför en skärm. Det är som med allt annat i livet, blir det mer än måttligt så är det sällan bra.

Men skärmtider, nja, lös det på annat vis istället. Det ska bara användas om det verkligen har gått till överdrift, inte annars.

Privacy Policy