V

V-2009-TV-series-2

V. En gammal kult serie från 1984 som gjordes i 20 avsnitt. Det mesta jag minns från den serien när jag var ung är att jag tyckte den var oerhört läskig och egentligen inte vågade se den. Jag var inte många år gammal när serien visades i Sverige för första gången nämligen. Men sådana där känslor lever kvar och jag har aldrig sett originalserien igen.

Däremot, efter ett visst övervägande, så tog jag mig an det nya avsnitten. V är en helt och håller nystart och även om den nya serien ska ha vissa likheter med den gamla så kan man ju inte glömma att mycket har hänt sedan det första V-avsnittet spelades in 1983 tills den nya började spelas in 2009. Därför finns det en hel förändringar i storyn.

Som så många andra storproduktioner när det gäller TV-serier så lades V ned långt innan det var tänkt. Jag som nu har suttit och kollat igenom det enda säsonger som blev gjorda, nämligen ett och två, förstår delvis varför. Förutom massor av bakomliggande problem med rättigheter och produktionskostnader så innehåller serien massor av potential för en riktigt bra berättelse.

Om det handlar om oförmåga att komma till skott eller bara att vilja driva fram berättelsen på vet jag inte. Men redan efter några avsnitt av första säsongen blir det ganska smärtsamt klart att den här serien inte skiljer sig nämnvärt från andra serier med ologiska konflikter och mellanavsnitt.

Alla som har sett V (vilken version kvittar) vet vad det handlar om. Plötsligt så finns dom bara där. Besökarna som påstår sig komma i fred och som vill dela med sig av sina kunskaper om allt möjligt för att visa sin goda vilja. Egentligen är det ödlor som vill använda människor för att utvecklas. Det behöver oss och det ska lura oss rakt in i fällan. Det är inte här problemen ligger. Snarare ligger problemen i alla dessa vändningar som serien tar hela tiden. Den enda som står intakt är Anna (spelad av Morena Baccarin som också hade en roll i underbar Firefly), besökarnas drottning. Hon är genomgående ondskefull och leende. Alla andra huvudkaraktärer byter spår så ofta att det blir så uppenbart att manusförfattarna var osäkra på vart dom skulle ta serien. Själv känns det mest som en valfri såpa med ”Prästens lilla kråka” som ledmotiv – Än slank det hit å än slank det dit å än slank det ned i diket.

Serien är långt ifrån värdelös. Men tyvärr slarvas allt för mycket bort på vägen. Människorna, det som ska bli lurade av besökarna är så lättlurade och så naiva att hälften vore nog. Det är antingen eller. Antingen är det godtrogna eller så är det potentiella självmordsbombare. Det finns inte så mycket där i mellan som det borde finnas.
Jag ville tycka om nya V. Tyvärr så stör jag mig så ofta på det där uttjatade konflikter som finns i varje TV-serie oavsett om det är en Sci-fi eller en vanlig på en läkarklinik. Det är dags att våga sig på att göra rakare berättelser som har en början och ett slut. För sådant här läggs ned för att det inte har en aning om vart det är på väg. Och jag börjar tröttna på alla serier som läggs ned utan att ta slut.
En sista vädjan bara. V var inte gratis att göra, det borde gå att göra rymdskepp som inte är helt baserat på en digital återskapad tillvaro.

Kommentera