Sony Ericsson Xperia X10 Mini

SonyEricsson-X10Mini

Telefonerna har ju slutat att bli mindre och mindre och istället är det skärmarna som blir större och större. Därför är det lite skönt att Sony Ericsson faktiskt går emot strömmen lite när dem släppte X10 Mini. En liten telefon med en ganska liten skärm men ändå Android som operativsystem men med Sony Ericssons egna skal på. Android hade inte riktigt passat en sådan här liten skärm annars. Men skärmen är bra och känslig på rätt sätt och med Sony Ericssons anpassade version av Android så går det riktigt bra. Startskärmen är anpassningsbar. Det finns fyra stycken ikoner i varje hörn av skärmen. Vanligast är väl att man har telefonbok, sms och annat kul. I mitten av skärmen så kan man ha en valfri widget (men bara en). Vill man ha flera widgets så funkar det, men bara en per startskärm.

Man vänjer sig ganska snabbt med den lilla skärmen och eftersom man matar in text med gamla härliga T9 så saknar man inte tangentbordet som många andra Android-lurar med större skärm har. Däremot så krävs det ju av en att man har korta naglar om man vill navigera problemfritt.

Ganska nyligen så uppdaterade Sony Ericsson telefonen från Android 1.5 till 2.1 och med den uppdateringen gjorde att telefonen fungerar ännu mer smidigt än förut. Och sen är det ju så med Android. Är det nått man saknar så går man in på Market och tankar hem det. Eftersom Market nu också har börjat oss som kunder på senare tid så har utbudet också vuxit enormt. Inte lika stort som AppStore men på god väg.

Förutom att skärmen är liten (2,5″), men skarp så finns det även en hel del annat rent tekniskt som är värt att uppmärksamma. Det som överraskade mig mest var faktiskt kameran som var på 5 megapixel och med en sådan där klassisk mobilkamerablixt till. Den kameran är förvånadsvärt bra. I alla fall så länge man inte behöver använda just blixten i fråga. Men en solig dag så blir bilderna faktiskt riktigt jävla bra. Ljudet i telefonen är också bra. Det är inga problem att lyssna på musik utan lurar men bäst blir det ju när man pluggar in hörlurarna i telefonen. Här är det 3,5 mm plugg som gäller och det är jag tacksam för. Sony Ericssons gamla lösning för laddning och handsfree var ju riktigt hemsk. Lurarna som medföljer är också förvånadsvärt bra.

Telefonen ligger bra i handen och den är skön att prata i. Man kan byta skalet på baksidan av telefonen och det finns massor av färger att välja mellan. Jag fick med ett silverskal och ett svart skal. Jag gillade båda men det svarta skalet känns lite gummigtaktigt och greppet om telefonen blir ännu bättre med den. Såklart.

Telefonen har ju trots allt en del negativa sidor också. Det mesta beror just på att den är så liten. Skärmen är bra men den är liten. Den är inte så skönt att surfa på och navigera när menyvalen blir små gör ju inte saken bättre. Sambon gillar inte alls telefonen då den är svår att använda med hennes naglar. Batteriet är inbyggt i telefonen och går inte att byta ut. Det är bara att lämna in om batteritiden börjar svika. Och batteritiden är inte den bästa från början heller.

Andra problem jag har haft är att telefonen inte alltid har velat ladda batteriet fast den varit inkopplad. En gång var jag bara minuter ifrån att lämna in den när den gav ifrån sig ett livstecken. Det är tydligen många som har just laddningsbekymmer med telefonen också. Men det har blivit färre sådana sedan uppdateringen av Andriod.

På det stora hela är det här en kanonlur. Liten och smidig men kan väldigt mycket.

1 Comment

  1. Jickelsen

    Ryste lite när du nämnde naglar mot skärmen, en av få saker jag inte alls gillade med min X10 Mini var att den blev otroligt repig trots att jag bara hade den i jeansfickan. Kommer försöka hålla mig till glasskärmar i framtiden eftersom jag verkligen ogillar skärmskydd (och det ska för tusan inte behövas). Annars en riktigt trevlig telefon!

    Hade väldiga problem med batteritiden innan jag uppdaterade till 2.1, kanske 8 timmar max även utan hård användning. Annars ska ett tips vara att använda Watchdog för att hålla koll på att inga bakgrundsprocesser skenar iväg. Undvik task killers, de är helt onödiga och missvisande, och sabbar systemet!

    Reply

Kommentera